The Fermi Paradox is Our Business Model (Fermi Paradoksu Bizim İş Modelimiz)

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/the-fermi-paradox/

Tor e-kitabın 5. öyküsü, daha önce bahsettiğim ve çok sevdiğim Six Months, 3 Days adlı öykünün de yazarı olan Charlie Jane Anders'tan.



E-kitabın 122. sayfasından başlayan ve yaklaşık on sayfa süren kısa bir bilim kurgu öyküsü.
Öykünün konusu çok sıradışı ve şaşırtıcı olmasa da anlatımı, konunun işlenişi öyle sürükleyici ve eğlenceliydi ki, okuduğum süre boyunca çok keyifli vakit geçirmeme neden oldu.


Fermi paradoksu, dünya dışı varlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığı ile bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder. (Kaynak : Vikipedi)

Öyküde, akıllı organizmaların yaşadıkları dünyaları arayan, bu dünyalara, uygarlıklar tamamen yok olduktan sonra gitmek zorunda olan ve onların varlıklarını, geride bıraktıklarını inceledikleri halde hiç bir zaman onlarla temasa geçmeyen uzaylıların uzaydaki seyahatleri anlatılıyor. Bu durumda, Fermi Paradoksu gerçekten de işlerinin özünü oluşturuyor. 
Ya bir gün hayatta kalmayı başaran canlılarla karşılaşırlarsa ne olur? 

Öyküyü uzaylıların gözünden dinliyoruz. Daha önce dünya dışı varlıkların gözünden insanları anlatan birçok öykü okumama rağmen, bu öykünün türünün başarılı bir örneği olduğunu söyleyebilirim.

Charlie Jane Anders'ın Six Months, Three Days öyküsüyle 2011 yılında en iyi öykü dalında Hugo ve Nebula ödüllerini aldığını da belirtmek gerek.

Keyifli okumalar,





Etiketler: , ,