2013 Yılının Fantastik ve Bilim Kurgu Filmleri - 3

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/2013-yilinin-fantastik-ve-bilim-kurgu-filmleri-3/

Yazının birinci bölümüne bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Yazının ikinci bölümüne bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Man Of Steel


TR'de Yayınlanan Adı: Çelik Adam
TR'de Vizyon Tarihi: 14.06.2013
Tarz: Fantastik - Aksiyon
Süre: 143 dk.
Imdb Puanı: 7.4
Yönetmen: Zack Snyder
Oyuncular: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Russel Crowe
Konu: DC Comics'in  ve çocukluğumuzun efsane kahramanı Superman'in bebekken Kripton gezegeninden ayrılmasıyla başlayan ilk öyküsü anlatılıyor.. Kriptonit gezegeninin yok olması, son bir umut olarak superman'in dünyaya gönderilmesi, Superman'in babası olan Kal-el'in düşmanlarıyla mücadelesi, düşmanların yenilgiye uğratılarak sürgüne gönderilmesi, sürgünden kurtulup dünyaya gelerek Superman ile uğraşmaları gibi eski çevrimden tamamen bildiğimiz hikaye yeniden işlenmiş. 

Yorum: Kriptonit Gezegeninde geçen ilk sahnelerin gerek görsel olarak gerekse akış olarak oldukça başarılı  olduğunu söylemem lazım. Kriptonit Gezegenin yok olma nedeninin, Dünya ile arasındaki farkların, Superman'in Dünya'da neden süper güçlere sahip olduğunun, Kriptonitin Superman üzerindeki etkilerinin nedenlerinin önceki filmlere göre daha net ve mantıklı bir şekilde işlendiğini düşünüyorum. Buna rağmen eski hikayelerin ısıtılıp ısıtılıp tekrar sunulmasını doğru bulmuyorum. Tamamen yeni karakterler sunulmasa bile hiç değilse öyküleri alışılmadık olsun ya da farklı dönemleri anlatsın istiyorum. Bence Superman, her zaman Christopher Reeve'in oynadığı orjinal filmlerle akıllarda kalacak.

World War Z


TR'de Yayınlanan Adı: Dünya Savaşı Z
TR'de Vizyon Tarihi: 21.06.2013
Tarz: Bilimkurgu
Süre: 116 dk.
Imdb Puanı: 7.1
Yönetmen: Marc Forster
Oyuncular: Brad Pitt, Mireille Enos, Danielle Kertesz
Konu: Kaynağı bilinmeyen kuduz virüsü hızla yeryüzüne yayılmakta ve insanları zombiye çevirmektedir. Virüsün kaynağını belirlemek ve soruna bir çözüm üretmek için bir takım oluşturulur, takımda Brad Pitt'in kumanda ettiği bir grup asker ve dünyaca ünlü genç bir biyolog bulunmaktadır. En başta, biyoloğun, virüsün kaynağını belirleyerek hastalığa bir çare bulması amacıyla çıkılan yolculuk, filmin ilerleyişi açısından ümit vaat etse de, biyoloğun göründüğü ikinci sahnede ölüvermesi ile kolaya kaçılarak klasik bir aksiyon filmine dönüş yapılıyor. Nitekim bundan sonra Brad Pitt, işin kaslı kısmının yanında bilimsel kısmını da kendi omuzlarına yüklenerek tipik dünyayı kurtaran Amerikalı tek adam klişesini yeniden yaşatıyor. 

Yorum: 28 Gün Sonra filminden ve The Walking Dead dizisinden sonra aynı seviyeyi yakalayan bir zombi filmi yapmak güç olsa gerek. Ama daha çok izlenen bir zombi filmi yapmak o kadar da güç değil. Amaç yıllar geçse de unutulmayacak, klasikleşecek, türünün en önemli örneklerinden biri sayılacak bir film değil de gişe başarısı olunca, formüller gerçekten de çok basitleşiyor. Dünyayı kurtaran, her bakımdan mükemmel bir tek adam, tabii ki Amerikalı. Hele de bu tek adam Brad Pitt olursa gerçekten başarı garanti.Başarıdan ne anlaşıldığı kişiden kişiye değişse de çok para kazandırması önemli bir kriter tabii ki. Filmden aklımda kalan ciddi anlamda etkileyici bir iki kare olsa da izlenip, izlerken aksiyona kendini kaptırıp eğlenilecek, sinemadan çıkar çıkmaz da unutulacak bir film olduğunu söyleyebilirim. Film, Türkiye'de vizyona girdiğinde, filmin kendisinden ziyade,  alt yazılarında İsrail'in Ortadoğu olarak çevrilmiş olması konuşuldu. Sanırım bu filmin hatırlarda en çok kalacağı ülkelerden biri olabiliriz bu sebeple :)

After Earth


TR'de Yayınlanan Adı: Dünya - Yeni Bir Başlangıç
TR'de Vizyon Tarihi: 28.06.2013
Tarz: Bilimkurgu
Süre: 100 dk.
Imdb Puanı: 5.0
Yönetmen: Night Shyamalan
Oyuncular: Will Smith, Jaden Smith
Konu: 1000 yıl önce dünyayı kendi elleriyle yaşanılmaz hale getiren insanoğlu Nova Prime adlı gezegende yeni bir yaşam kurup dünyayı arkalarında bırakırlar. Ancak sorunları bitmez. Düşman uzaylılar tarafından insanları yok etmek için yaratılan Ursa adındaki canavarlar insanları avlamaya başlarlar. Ancak Ursalar kördür, insanların korktuklarındaki salgıladıkları feromonlar sayesinde onları algılamakta ve öldürmektedirler. Bu yaratıklarla dövüşmek için özel olarak yetiştirilen hayalet savaşçılar, insanları korumaktadırlar. Cypher Raige(Will Smith ) bu savaşçılardan biridir. Hayalet savaşçılar korkusuzdurlar. Cypher Raige, oğlunu da yanına aldığı bir eğitim yolculuğuna çıkar ancak gemi asteroid yağmuruna yakalanarak rota değiştirir ve bin yıl önce terk edilen dünyaya düşer. Gemide eğitim için kullanılan bir de Ursa vardır. Cypher Raige ve oğlu düşen gemiden sağ kalan tek insanlardır ve dünyada bir ölüm kalım savaşı verirler.

Yorum: Filmin, aldığı kötü eleştirileri ve düşük puanı hak ettiğini söylemem gerekir. Nova Prime'da geçen bölümlerin fazlasıyla yapay ve gerçekçilikten uzak olması nedeniyle filmin ilk kısımları Dünyayı Kurtaran Adam tadı veriyor. Uzay gemisindeki sahneler,  uyandırması gereken heyecandan fazlasıyla uzak. Filmi görsel açıdan beğenmemekle birlikte çok beğendiğim bir aktör olan Will Smith de dahil tüm oyuncuların duyguları aktarmada bir problemi olduğunu hissettim. Ayrıca dünyada geçen sahnelerde de birçok konu kafama takıldı. İnsanların bin yıl önce terk ettiği dünya temizlenmiş, ormanlar, şelaleler, birçok çeşitli hayvanla dolup taşmış. Bu canlılar dünyada gayet rahat nefes alabiliyorlar, hem ormanların bolluğu da oksijenin yeterli olması gerektiğini düşündürüyor. Ancak oksijen miktarı insanlar için yeterli değil. Ayrıca, uzayda bir yaşam kurabilecek teknolojiye sahip olunan bir dönemde kesici aletlerle dövüşülmesindeki ısrarı da pek anlayamadım. Hareket algıladığında rengi değişen giysinin soğuktan, alınan darbelerden koruma gibi bir özelliği yok. Ama hareket algılayınca rengi değişiyor, teknolojiye bak çok ileri gerçekten. :) Ayrıca uzaylılar tarafından insanları yok etmek amacıyla tasarlanan Ursalar neden kör olsunlar ki, bu kadar büyük bir zayıf nokta bence film için bir kolaya kaçış olmuş.

Pacific Rim


TR'de Yayınlanan Adı: Pasifik Savaşı
TR'de Vizyon Tarihi: 19.07.2013
Tarz: Bilimkurgu
Süre: 131 dk.
Imdb Puanı: 7.2
Yönetmen: Guillermo Del Toro
Oyuncular: Idris Elba, Charlie Hunnam
Konu: Okyanusun derinliklerinden açtıkları kapı vasıtasıyla başka bir boyuttan dünyayı istila etmek amacıyla gelen Godzillavari uzaylı yaratıklarla, onları alt-etmek amacıyla tasarlanmış Voltron benzeri dev robotların savaşı. 

Yorum: Bilimkurgu türünde yayınlanan bu filmi fantastik kurgu tarzına daha yakın bulduğumu belirtmem gerek. Çok başarılı filmlere imza atmış Del Toro referansı ve göreceli olarak yüksek Imdb puanı nedeniyle izlemeye teşvik etse de hikayesi çok yüzeysel, karakterleri 2 boyutlu, replikleri fazlasıyla sıradan olan bir filmdi. Filmin hikayesinden çok aksiyon ve görselliğine önem veren izleyicilerin tercih etmesi gereken film olduğu söylenebilir.

Etiketler: ,