Love Story - Irving Cox

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/love-story-irving-cox/

Hikaye ilk olarak 1956 yılında Amerikan bilimkurgu dergisi If'te yayınlanmış.
Yazar Irving Cox ile ilgili bulabildiğim bilgiler doğum yeri, tarihi ve ölüm tarihi oldu. (England, Jr.Birthdate: 24 May 1917 Deathdate: 13 February 2001) Yazarın başka hikayeleri de dönemin bilimkurgu dergilerinde yayınlanmış.

If dergisinin 1956 nisan ayı kapağı
Hikaye anaerkil bir dünyayı anlatıyor. Modern dünyada anaerkilliğin hakim olduğu toplumlar bulunmasa da bazı tarihçilere göre ataerkillik dünyaya hakim olmadan önce anaerkil yönetimi benimseyen toplumlar vardı. Günümüzde Himalaya bölgesinde yaşayan Mosuolar son anaerkil toplum olarak görülüyor.

Mosuolar
Anaerkil deyince aklımıza ilk gelen de mitolojiden bildiğimiz Amazonlar oluyor. Yazar da hikayede bu anaerkil toplumda rol alan kadınları Amazon olarak nitelendiriyor.

Amazonlar
Bu alternatif evrende erkekler içinde ne olduğunu bilmedikleri bir bileşimi içmek zorunda bırakılarak kadınların emrinde yaşıyorlar. Kadınlar istedikleri erkeği satın alabiliyor hatta istediginde değiştirebiliyor. Erkeklerin görevi kadınları her açıdan mutlu etmek, çalışmak, para kazanmak ve istenilen lüksü karşılamak. Genç erkekler evlenene kadar evin dışında bulunan bir mahkumiyet kubikinde yaşıyor ve anneleri izin vermedikçe eve giremiyorlar. Bir erkek günde üç saat davranışlarını ve duygusal reaksiyonlarını şekillendiren romantik tv programlarını seyretmek zorunda. Kurallara uymayanlar ahlak timi tarafından cezalandırılıyor. Varolan bu anaerkil yapı planlanarak değil kazara oluşmuş. Olan şu ki popüler klişeler, tatlı romanslar ve reklam replikleri gerçeğin yerini almış. Bu alternatif evrende 19 yaşındaki George annesinin seçtiği Jenny ile evlendiriliyor. George küçüklüğünden beri bileşimi içmesine rağmen bağışıklığı olduğunu düşünüyor ve bunu gizlemek için rol yapıyor. Bu dünya düzenine son vermeyi planlayan George bileşimin üretildiği yeri bularak hepsini imha etmeyi amaçlıyor.

Love Story hikayesinin kapağı
Hikayede verilmek istenen mesajı anlamak için 1950lerin Amerika'sına gidelim. 1950ler televizyonun altın çağı. Hemen her ailenin evine bir televizyon girmiş ve boş zamanların büyük bir kısmında televizyon izleniyor. Radyo, tiyatrolar ve açık hava sinemaları eskisi kadar rağbet görmüyor. İnsanlar sosyal açıdan muhafazakar aynı zamanda materyalistik. Kapitalizmin ve tüketimin de altın çağı 1950lerde başlamış diyebiliriz. Yazar bu döneme tanıklık etmiş birisi olarak bu gidişle aşkın da tüketileceğini öngörmüş belli ki. 


Hikayede anlatılan kadın erkek ilişkileri tamamen yüzeysel, maddi ve fiziksel çıkarlara dayalı. İlişkide birinin diğer tarafın sahibi olma ve onu kontrol etme durumu vurgulanmış. Bazen 1950lerde erkeklere kocalık görevinin katı kurallar içinde yüklendiği fikrine kapılıp yazarın bu hikaye ile anlatmak istediğinin bu olduğunu düşünürken bazen de kadın rolünün getirdiği zorlukların öcü alınıyor gibi. Örneğin ortalama bir toplumda kadın evlenme yaşı gelince mümkünse zengin bir koca bulup yuvasının kadını olmalıdır. Çoluk çocuğa karışmalı ama yine de güzel ve bakımlı olmalıdır. Bir de günde birkaç saat brezilya dizisi veya Seda Sayan izlemeyi de ihmal etmemelidir tabikii:)


2004 yapımlı Stepford Wives filmini hatırlarsanız orada da erkeklerin kadınları kumanda ile kontrol edebildikleri bir kasaba söz konusuydu.

Stepford Wives film afişi
George'un bileşimi yok edip edemediğini merak ediyorsanız Project Gutenberg'den hikayeyi ingilizce olarak indirebilirsiniz. Gutenberg Project Love Story 

Bileşime ne gerek var zaten aşk mı kaldı diyorsanız bu taraftan:)>> Hala Aşk Var mı?

Etiketler: ,