Savaş Okulunda Yılbaşı - Orson Scott Card

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/savas-okulunda-yilbasi/

Yıllar önce Ender serisinin 6.45 yayınlarından yayınlanan 4 kitabını bitiren bendeniz için aslında bu hafta oldukça önemli bir hafta. 


2011’de filminin çekildiği haberini aldığımdan beri büyük bir hevesle beklediğim serinin ilk filmi Uzay Oyunu’nun(Orj: Ender’s Game) Türkiye’de vizyona girmesine sadece günler kaldı. Amerika'da ilk haftasını doldurdu ve ilk haftada 23 milyon dolarlık hasılat getirdi. 



Sabırsızlıkla filmini beklerken, Ender’in dünyasına, yakın bir zamanda Türkçe’ye çevrilen Savaş Okulunda Yılbaşı’yı okuyarak tekrar girmek, hem iyi bir zamanlamaydı hem de güzel bir özlem gidermeydi benim açımdan.


93 sayfalık kısacık bir öykü olan bu kitap Ender Serisinin 5. Cildi olarak yayınlansa da aslında dönem olarak ilk kitabın içerisinde yer alan bir kesit. Ender’in henüz küçük bir çocukken savaş okuluna alındığı ve büyük bir hızla bir dahi olduğunu kanıtlayıp kendisinden 3-4 yaş büyük çocukların yer aldığı bir tabura atandığı dönemde geçiyor.

Kitapta Ender’in önemli bir rolü olsa da asıl olay Zeck ve Dink adında, bir bakıma benzer özlemleri yaşayan, birbirlerine benzemelerine rağmen yaklaşım olarak birbirlerinden çok farklı olan iki çocuğun arasında yaşanıyor.

Zeck, küçük ve çok muhafazakar, püriten bir cemaatin liderinin oğlu. Bu cemaat,  savaşa karşı, pasifist ve maddi dünyaya karşı fazlasıyla kapalı ve önyargılı bir topluluk . Zeck de bu değerlerle yetiştirilmiş oldukça katı bir çocuk. Pasifizm ilkelerine rağmen Zeck arındırılma adına babasından yoğun bir şekilde şiddet görüyor.

 Zeck, fotografik hafızaya sahip. Bu özelliğini kendi babasından bile saklayabilse de savaş okulunun liderlerinden saklayamıyor. Savaş karşıtlığı ilkelerine rağmen zorla okula alınıyor.

Ender serisinin orjinal dörtlemesinin ilk kitabını okuyanlar bilirler. Savaş okulu, ulusların, ırkların, dinlerin üzerinde bir topluluk. Dünyanın her yerinden en zeki çocukların toplanıp ,dünyayı uzaylı saldırılarından – özellikle daha önce karşılaştıkları böceklerden  - korumak için eğitildikleri bir okul. Çocuklar, bu okula çok küçük yaşlarda alınıyorlar. Kültürel değerlerini, dinsel ibadetlerini devam ettirmeleri yasak. Konsantrasyonlarının tamamını dünyayı korumaya vermeleri gerekiyor.

Zeck, yasalar gereği ibadetlerini gerçekleştiremese de pasifizm ilkesini korumaya kararlı ve bu konuda taviz vermiyor.

Ordunun ve cemaatin, yasakladıkları, kısıtladıkları olgular tamamen birbirinin zıddı olsa da, yaklaşımlarının benzerliği dikkat çekiyor.

Dink, dünyayı korumaya hevesli, kumandan seviyesine yükselmiş çok zeki bir çocuk. Zeck gibi o da kendi değerlerine sahip çıkabilmeyi arzuluyor. O da bu uğurda birkaç eylemde bulunuyor. Ancak aralarındaki yaklaşım farkı öykünün temelini oluşturan çatışmaya doğru iki karakteri sürüklüyor.  Olayların nedeni ise kitabın adından da anlaşılacağı üzere Noel kutlaması.

Kitap ilk cümlesinden okuyucuyu içine çeken, kısa sürede hızlıca okunan bir anlatıma sahip.  Ayrıca zeki çocukların diyalogları gerçekçi bir şekilde aktarılmış. Özellikle sonlara doğru Zeck ve Ender arasında geçen mantık düellosu gayet başarılı. 

Kitap özlem giderse de, tadı damağında bırakarak hızlıca bitiyor. Ender serisinin, ilk kitap ile ikinci kitap arasındaki uzun  boşluğu, yani çocukluğundan orta yaşa atlamasının arasındaki dönemi de anlatan birçok kitabı var. Umarım bu kitaplar da kısa süre içerisinde dilimize çevrilir ve biz de severek okuruz.


   

Etiketler: