Ateşi Yakalamak - Açlık Oyunları

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/atesi-yakalamak-aclik-oyunlari/
"Her devrim bir kıvılcımla başlar."


Açlık Oyunları serisinin ikinci filmi için fragmanlar çıkmaya başladığında bu replikle anladık ki oyunlarda partnerini öldürmeyi reddeden Katniss bir kıvılcım başlattı. Hegemonya altında yaşayan ve her yıl düzenlenen açlık oyunları ile gözdağı verilen halk için bir umut ışığı belirdi.

'Catching Fire' neden 'Ateşi Yakalamak' olarak çevrilmiş anlamadım doğrusu.  Bana kalsa 'Tutuşma' olmalıydı. Beklentim bu filmde isyanların ön planda olmasıydı. Ancak serinin ikinci filminde Katniss,Peeta,Gale aşk üçgeni eşliğinde devrimin başlangıcını izliyoruz. Gidişat Twilight'a benzemeye başladı doğrusu:)


Kahramanımız yine pek bir somurtkan ve ketum. Halkın ondan beklentisini fark etse de Katniss zoraki kahraman olmak istemiyor. İlk filmdeki gibi tek amacı hayatta kalmak ve sevdiklerini korumak. Doğrusu bu kızın Effie'nin direktifleri olmadan gülümsemesini bekliyorum artık.


Snow'un beklentilerini karşılamayan 12. mıntıka galipleri geçitlerde ona el sallamıyor artık. Öyle bir sahne var ki siz de izlerken 'Katniss, Snow'a orta parmağı göstermenin sırası' diyeceksiniz:) Ama bunun yerine direnişin sembolü 3 parmak. Anlamı filmde verilmiyor. 12.mıntıka insanları için bu ölenlerin arkasından kullanılan ve saygı ifade eden bir sembol.


İlk filme göre Jennifer Lawrence'ın oyunculuğu çok daha iyi. Bu filmde karakterler de biraz daha oturmuş. Ama hala Katniss hakkında çok az şey biliyoruz. Peeta bile Katniss'i tanımadığından yakınıyor filmde. E biz nasıl tanıyalım:) Bilmiyorum ama bence ana karakterler daha keskin olmalı hikayede.

Lenny Kravitz'in İstanbul konseri bu filmin çekimleri sebebiyle iptal edilmişti. llkinde olduğu gibi bu filmde de Cinna'nın rolü o kadar azdı ki konsere yazık olmuş diye düşündüm.


Kitapları okumayan birisi olarak bireysel bir karşılaştırma yapamadım. Ancak serinin wikisinde verilen film-kitap karşılaştırmasını okuduğumda çok büyük farklılıklar olmasa da bazı karakterlere filmde hiç yer verilmediğini anladım.

Bu bölümde karşılaştığımız Johanna kitapta var mıydı ve doğru aktarılmış mı bilmiyorum ama ben bu kızı çok sevdim:) Açık sözlü ve hırslı. Kaybedecek hiçbirşeyi olmadığından deli cesareti var. Devrimin gidişatında da önemli roller üstlenecek gibi hissediyorum.


Katniss artık yalnız mücadele etmek zorunda kalmayacak. Her ne kadar şu an için muteffiklerine güvenmese de zamanla aralarındaki bağ kuvvetlenip direniş için Katniss'i hazır hale getirecekler bence.


Bu serinin en büyük eksikliği Hunger Games evreninin detaylarının filmlerde yer almaması. Wiki'yi incelerken öyle güzel detaylara rastladım ki kitabın filmden daha zevkli olabileceğini düşündüm.


Devrimin sembolü alaycı kuş ile ilgili bir bilgi vererek bitireyim. Alaycı kuş yani mockingjay türü, erkek jabberjay ile dişi mockingbird'un çiftleşmesinden oluşuyor. Başkent bu kuş türünü bir başarısızlık olarak gördüğünden Katniss'in taşıdığı broştan rahatsız oluyor. İnsan sesi taklit edebilen jabberjayler ajan olarak devrimcilerden bilgi sızdırmak amacıyla kullanılıyor. Mockingjay (alaycı kuş) ise melodileri taklit edebiliyor. Ancak sadece hoşlarına giden seslerin melodilerini taklit ediyorlar.

İyi seyirler...


Etiketler: , , , ,