2013 Yılının Fantastik ve Bilim Kurgu Filmleri - 1

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/2013-yilinin-fantastik-ve-bilim-kurgu-filmleri-1/

2013 yılında fantastik ve bilim kurgu tarzında yayınlanan filmlerinin büyük bir bölümünü izleyip, kurguBilim'de hakkında yazı yazılmayanlar üzerinden kısa kısa geçmeyi planlıyorum bir süredir.

Aslında bu tarzların, iyi olduğunu düşündüğüm örneklerinin birçoğunu sinemada izlememe rağmen, birçoğunu da gerek düşük İmdb puanları, gerekse edindiğim olumsuz izlenimler nedeniyle izlememişim.

Yaklaşık iki aydır, bu yazı dizisine başlayabilmek amacıyla, üst üste, bazılarını çok da merak etmediğim halde izleyip kısa kısa notlar alıyorum. Hepsini izlemeyi tamamlayabileceğimi zannetmesem de 2013'ün son ayına girerken, artık notlarımı filmlerin yayınlanma sırasına göre yayınlayabilirim diye düşündüm.

İşte başlıyorum... Sizler de bu filmler arasından, izledikleriniz hakkındaki fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Keyifli okumalar,

Hansel & Gretel : Witch Hunters

TR'de Yayınlanan Adı: Hansel ve Gretel : Cadı Avcıları
TR'de Vizyon Tarihi: 01.02.2013
Tarz: Fantastik - Aksiyon
Süre: 88 dk.
Imdb Puanı: 6.1
Yönetmen: Tommy Wirkola
Oyuncular: Jeremy Renner, Gemma Artenton
Konu: Hansel ve Gretel, çocukken şeker evde kendilerini hapseden cadıyı fırında yaktıktan sonra, para karşılığında cadı avlayan avcılar olmuşlardır. Köy köy dolaşıp yardıma ihtiyacı olan köylüleri cadılardan kurtarırlar. Cadı avlamanın artık sıradan bir hale geldiği hayatlarında, son durakları olan köy onları şaşırtır. Bu köyde sıra dışı olaylar gerçekleşmiştir. Cadılar için önemli bir dönemin yaklaştığı, bu sebeple eylemlerinde hiç olmadıkları kadar ileri gittikleri ortadadır. Hansel ve Gretel, cadıların planlarını bozmak için kolları sıvarlar.

Yorum : Filmi izlemeden önce, filmden hakkında hiç bir beklentimin olmadığını söyleyebilirim. Hakkında, "çok iyi olmadığı" bilgisinden başka bir fikrim olmadan izlemeye başladım. Edindiğim yüzeysel fikir sayesinde girdiğim beklentiden daha iyi çıktığını söyleyebilirim. Bununla beraber sıradan bir fantastik - aksiyon macerası olduğunu belirtmek gerekir. Filmde, karakterlere ısınmak imkansız, fazlasıyla ruhsuz ve karaktersizler. Film akışında olaylar çok basit şekilde çözümleniyor, sıradan çıkarımlarla sonuca varılıyor. Gizem açısından hiçbir şey sunmuyor. Bunların yanında, beklediğimden oldukça kanlı ve iğrenç sahneler içeriyor. Bütün bu olumsuz yanlarına rağmen, 80 dakikalık kısa süresi ile film sizi tam baymaya başlayacağı noktada, tam tadında sona eriyor. Herhangi bir sürpriz, şaşırtmaca yapmak için zorlamadan ve iyice saçmalamadan bitmesi de güzel olmuş kanaatimce. Ayrıca ormandaki cadı avı sahneleri, cadılar konseyinde yer alan çeşit çeşit cadılar, kılık-kıyafetleri, cadıları avlamada kullanılan silahlar benim hoşuma gitti. Kısa süreli fantastik bir eğlence için izlenilebilir.

Beautiful Creatures


TR'de Yayınlanan Adı: Muhteşem Yaratıkları
TR'de Vizyon Tarihi: 01.03.2013
Tarz: Fantastik - Romantik
Süre: 124 dk.
Imdb Puanı: 6.1
Yönetmen: Richard LaGravenese
Oyuncular: Alice Englert, Viola Davis, Emma Thompson, Jeremy Irons
Konu: Ethan adlı gencin, tanımadığı halde rüyalarında görüp aşık olduğu halde bir türlü ulaşamadığı kız, lisede yeni dönemde kendi sınıfına kayıt olur. Kız ve ailesi hakkında bulundukları küçük kasabada söylentiler dolaşmaktadır. Satanist ve/veya cadı oldukları iddia edilmektedir. Delikanlı kızı görür görmez onunla iletişim kurmak ister. Kısa bir süre sonra söylentilerde gerçek payı olabileceğini, kızın farklı olduğunu anlar.

Yorum: Film iki saat sürmüş, bir kısmında uyudum, uyandım, hala devam ediyordu, bir türlü bitmek bilmedi. Bana sanki beş saat sürmüş gibi geldi nedense. Sanırım fazlasıyla sıkıcı bulduğum için. Zorlama bir film olduğunu söyleyebilirim. Bence bu filmle vaktinizi harcamayın. Filmle ilgili hoşuma giden tek şey karakterlerin kitap okumaya meraklı olmaları ve ellerinden Kurt Vonnegut ve Charles Bukowski kitaplarını düşürmemeleriydi. Bunun dışında bana göre tam anlamıyla vakit kaybıydı. Aynı gün içerisinde, bu filmden hemen önce izlediğim Hansel ve Gretel, aynı Imdb puanına sahip olsa da çok daha iyiydi bana göre.

Oz The Great And Powerful

TR'de Yayınlanan Adı: Muhteşem ve Kudretli Oz
TR'de Vizyon Tarihi: 08.03.2013
Tarz: Fantastik
Süre: 130 dk.
Imdb Puanı: 6.5
Yönetmen: Sam Raimi
Oyuncular: James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz
Konu: Muhteşem ve Kudretli Oz, Oz Büyücüsü (The Wizard of Oz) adlı 1939 yapımı filmden önceki dönemi anlatır. İlk filmde kendilerine yardım edebilecek tek kişi olan, Oz diyarının büyük büyücüsünü arayan Dorothy'nin ve yolda tanıştığı arkadaşları korkak aslan, beyinsiz teneke adam ve kalpsiz korkuluğun maceraları anlatılır. Büyük ve Kudretli Oz'da ise kendisine Oz diyen Oscar Diggs sıradan bir sihirbazın öyküsü anlatılmaktadır. Yani ilk filmdeki Oz Diyarının büyücüsünün, büyük ve kudretli Oz olmadan önceki öyküsüdür. Sirklerle dolaşarak gösteriler yapar, amacı büyük bir sihirbaz olmaktır. Günün birinde bir hortuma yakalanarak Oz diyarına düşer. Oz diyarı sakinleri, yakın zamanda ölen eski büyücünün kehaneti yüzünden kendisini beklemektedir. Oz diyarı kötü bir cadının tehdidi altındadır. Eski güzel, huzurlu günleri geride kalmıştır. Büyük bir büyücü olduğunu düşündükleri Oz tek umutlarıdır.

Yorum: Filmin aldığı düşük Imdb puanından dolayı izlemek içimden çok gelmedi önceleri. Hakkında da hiç bir şey okumamış ve dinlememiştim. Ama izlerken ilk sahneden itibaren beni içine çekti. The Wizard Of Oz çocukluğumda en sevdiğim filmlerden biri olduğu için, bu filmi sevmem çok da zor olmadı diyebilirim. İlk başlarda küçük ekranda siyah beyaz olarak başlayan filmin bu bölümü bizim dünyamızda geçiyor, Sihirbaz Oscar, Oz diyarına vardığında ise ekran genişliyor ve görüntü renkleniyor. Hatta, Oz diyarının tabiatından dolayı görüntü rengarenk ve cıvıl cıvıl oluyor.
James Franco'nun Oz rolünün hakkını verdiğini söylemem gerek. Aslında kötü niyetli olmayan, sadece büyük bir sihirbaz olmak isteyen ama pek de yetenekli olmayan, biraz bencil, biraz sahtekar Oz rolünü gerçekten çok başarıyla yansıtmış. Bu filmi izlememle beraber küçükken aklıma takılan önemli bir nokta aydınlanmış oldu: Sahtekar Oz'un nasıl olup da herkesi kendisine inandırdığı. Küçükken  30 yaş sonrasında bu durumun benim için aydınlanacağını söyleselerdi çok rahatlardım açıkçası :) Olsun, geç olsun güç olmasın yine de :) Filmin sonunun beni çok tatmin ettiğini, tam anlamıyla orjinal filme mantıklı bir şekilde bağlandığını söylemem gerekir. Bence izlenmeye değerdi.

G.I. Joe: Retaliation 


TR'de Yayınlanan Adı: G.I. Joe: Misilleme
TR'de Vizyon Tarihi: 29.03.2013
Tarz: Bilim kurgu - Aksiyon
Süre: 110 dk.
Imdb Puanı: 5.8
Yönetmen: John M. Chu
Oyuncular: Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Channing Tatum
Konu: http://www.beyazperde.com/filmler/film-170252/

Yorum: Bu filmi izlemeyi planlamıyorum. 2013 Fantastik - BK Film Dosyası projesi için bile buna değmeyeceğini düşündüm. Sanırım listemde izlemeye dayanamayacağım bir tek bu film var. Düşük Imdb puanı da beni destekliyor. Çocukluğumda çizgi filminden de hiç hoşlanmazdım. Hiç bir filmini de izlemek içimden gelmedi. Yine de merak edebilecekler için konusunu beyazperde.com'dan paylaştım. Son olarak : "Seni sevmiyorum süt oğlan, babanı da sevmezdim" :)

Etiketler: ,