Kedi Beşiği (Cat's Cradle) - Kurt Vonnegut

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/kedi-besigi-cats-cradle/

Uzun süredir istediğim Kurt Vonnegut ile buluşmam Kedi Beşiği eseri vasıtasıyla, sonunda bayram tatilinde gerçekleşti.


Kurt Vonnegut okuma isteğimin nedenlerinin başında, en sevdiğim yazarlardan biri olan Tom Robbins’in esinlendiği en önemli yazar olması geliyordu. Keşke önce Kurt Vonnegut okuyup sonra ondan esinlenen başarılı yazarlardan biri olduğu için Tom Robbins okumaya başlasaydım diyorum şimdi. Ama şans her zaman doğru sırayla gelmiyor J


Kedi Beşiği , Kurt Vonnegut okumaya başlamak için çok doğru bir tercih. Ben bilimkurgu olduğu için tercih etsem de yazara haddinden fazla ısınmama ve art arda bütün kitaplarını büyük bir hızla okuyup bitirmek için sabırsızlanmama neden oldu.

Yazarın anlatım dili muhteşem. İlk cümleyle sizi kendine bağlayıp, bitirene kadar elinizden bırakamamanıza neden oluyor. Harika bir kara mizah örneği ve ironilerle bezeli bir anlatım sunuyor. Okurken kahkahadan kırıldığınız bir paragrafın hemen ardından gelen tek bir cümle üzerine 5 dakika dalıp düşünüyorsunuz kafayı kitaptan kaldırıp. Ayrıca post apocalyptic (kıyamet sonrası) bir bilimkurgu eserini kara mizah anlatımıyla dinlemek de oldukça değişik bir tat bırakıyor.  

"Bokonon'un dediği gibi, 'Tuhaf yolculuk önerileri, Tanrı'nın gönderdiği dans dersleridir'"

Kitap bize, dünyanın sonu ile ilgili bir kitap yazmak isteyen ve bu amaçla veri toplayan bir yazarın dilinden anlatılıyor. Hiroşima’ya atom bombası atıldığı gün neler yaşadığını ve hissettiğini öğrenmek için atom bombasının babalarından olan Profesör Hoenikker ile bağlantı kurmaya çalışıyor. Ancak kendisi öldüğü için çocukları ile bağlantı kurabiliyor. Çocuklarının peşinden yolu, Bokononculuk diniyle tanıştığı San Lorenzo adasına düşüyor.  Profesör Hoenikker’in çocukları, uçakta ve adada tanıştığı birkaç kişi onun karass’ını oluşturuyorlar.  Yani, Bokononculukta, kozmik bir amaca hizmet etmek için bir araya gelen insan topluluğunu.. Bu arada, yazar, Profesör Hoenikker’in, küçük bir hamleyle dünyayı yok edebilecek güçte bir başka keşfi olan Buz Dokuz molekülünden haberdar oluyor.

"Bokonon ve McCane yıllar önce bu sefil ülkeyi ele geçirdiğinde, papazları adadan kovmuşlar. Sonra da Bokonon gayet alaycı ve eğlenceli yepyeni bir din yaratmış."

Bokononculuk, Bokonon adında bir keşişin uydurduğu ve sürekli eklediği kalipsolarla geliştirdiği bir din. Bu din, kuralları, eğlenceli kalipsoları ve kendine ait uydurma kelimeleri ile ayrıntılı bir şekilde kitap boyunca açıklanıyor. İnternette Bokononizm sözlüğüne ve kalipsolarına ulaşmak mümkün :
Bokononizm sözlüğü : http://bernd.wechner.info/Bokononism/dictionary.html
Bokonon’un Kalipsoları : http://bernd.wechner.info/Bokononism/poems.html

“On Dördüncü Kitabın başlığı şöyledir: ‘Son bir milyon yılın deneyimleri göz önüne alındığında düşünceli bir insan insanlık için ne umut besleyebilir?’
On Dördüncü Kitabı okumak pek uzun sürmez. Yalnızca bir kelime ve bir noktadan ibarettir. Şöyle yazar:
‘Hiç.’”

Ve sonunda beklenen oluyor ve Buz Dokuz rolünü oynuyor.


Keyifli okumalar

Etiketler: ,