Feminist Bilim Kurgu - Sultana's Dream (Sultana'ın Rüyası)

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/sultanas-dream/

Sultana'nın Rüyası, Bangladesh'li Müslüman bir feminist olan Rokeya Sakhawat Hussain tarafından 1905 yılında (İngilizlerin Hindistan'da sömürgecilik dönemine denk geliyor)  yazılmış. 

Kitabın ana karakteri Sultana, kadının bilim ve sosyal alanlarda öncü olduğu bir ütopyanın rüyasını görüyor. Uykusunda Sister Sara isimli bir bayanla LadyLand'de geziye çıkan Sultana gördükleri karşısında şaşırıyor. Çünkü LadyLand'in sokaklarında sadece kadınlar var. Eskiden kadınların kapalı tutulduğu zenana'ların yerini erkeklerin tutulduğu mardana'lar almış. Kadınlar sayesinde teknoloji ilerlemiş, su balonları ile LadyLand'in iklimi kontrol altına alınmış ve şehrin tümünde güneş enerjisi kullanılır duruma getirilmiş. Erkekler üzerindeki kısıtlamalar sayesinde suç oranı düşmüş.

Oldukça feminist olan bu hikaye 1905'lerin dünyasında erkekler tarafından nasıl karşılanmıştır bilmiyorum ama yazarın bakış açısıyla ütopya gibi görünen hikaye sınıflandırılmada distopya olarak nitelendirilmiş. Sonuçta yine de hikayede totaliter bir rejim görülüyor. Aslına bakarsanız türün tam tanımı uchronia (alternatif tarih) olmalı sanırım.

Bu kısa feminist hikaye bana 1993 yapımlı Tersine Dünya filmini anımsattı. Hatırlarsanız filmde de toplumdaki kadın ve erkek rolleri yer değiştirmiş durumdaydı. Tabii ki hikayedeki Sister Sara karakteri Demet Akbağ'ın canlandırdığı Bitirim Leyla gibi değil:)


Hikayeyi okumak isterseniz ingilizce olarak feedbooks üzerinden bedava indirebilirsiniz.
http://m.feedbooks.com/book/6719/sultana-s-dream

Etiketler: , , , ,