Exhalation (Nefes) - Ted Chiang

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/exhalation-nefes-ted-chiang/

Bugün, güzel bir bilim kurgu öykü okumak isteyenlere, en iyi kısa öykü dalında Hugo ve Nebula ödüllerinin sahibi olan Ted Chiang'ın Exhalation adlı öyküsünü ısrarlarla öneririm.



Yaşamsal tek ihtiyaçları, takılıp-çıkartılan ciğerlerine doldurdukları argon gazı olan mekanik canlıların evreninde, argon gazının basıncı yükselmeye başlar.
Kıyamet kapıdadır, kıyameti engellemenin bir yolu var mıdır?



Öykü, anatomi uzmanı bir mekanik insanın ağzından anlatılmaktadır.
Bu evrende her şey, her zaman o kadar yolunda gitmektedir ki (şimdiye kadar), mekanik insanlar çok nadiren ölmektedir. Öldüklerinde ise vücutlarının patlaması nedeniyle anatomik yapıları yeterince incelenememektedir. Mekanik beynin işleyişi, hafızanın kayıt yöntemi konusunda çok gerçekçi olmayan teoriler vardır ancak henüz ispatlanamamıştır.



Hafızalarında 100 yıllık bir deneyim bulunmakta, yazılı tarihleri de ancak bir kaç yüzyıl daha geriye gitmektedir. Daha önce ne kadar yaşadıklarını, ne amaçla yaratıldıklarını bilmemektedirler. Beyinlerinin sırrı çözülürse bu gizemlerin hepsinin çözülebilecektir. Ancak yaşayan bir mekanik insanın beyninin açılarak incelenmesi çok risklidir.

Günlük hayatlarına aynı düzenle devam eden, sanatla bilimle uğraşan, mesleklerini icra eden, günde bir kez yaşamsal ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda birlikte sosyalleştikleri argon gazı doldurma istasyonlarına giden mekanik insanların hayatlarında bazı düzensizlikler meydana gelmeye başlar.
Anlatıcımızın bu konuda bir fikri vardır ancak bunu kanıtlamak için kendi beynini incelemesi gerekmektedir. Bunun sonucunda da yaklaşan kıyametin habercisi olur.

Robotların, yaşadıkları evreni, vücut , zihin ve ruhsal olarak kendilerini, varlıklarını, yaşama ve yaratılma amaçlarını sorgulama ve anlama yolundaki deneyimlerini anlatan harika bir öykü. Mekanik ve organik gibi basit iki farklılık dışında bize öyle çok benziyor ki.
Mutlaka okunmalı.

The universe began as an enormous breath being held.
(Evren, tutulan büyük bir nefes ile başladı.)



Aşağıdaki bağlantıdan ücretsiz olarak indirilebilir:

http://www.nightshadebooks.com/Downloads/Exhalation%20-%20Ted%20Chiang.pdf

Öykü, 15 sayfa, dili İngilizce. Yalın, kolay okunur ve akıcı bir dili olduğunu belirtmek isterim.



Etiketler: