Jack London'dan Parapsikoloji - Yıldızlar Korsanı (Star Rover)

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/yildizlar-korsani-star-rover/

Jack London birçok kitabını zevkle okuduğum bir yazardır.  Okunacaklar listeme eklemek üzere Jack London kitaplarını araştırırken, çok az bilinmesine rağmen okuyanlar tarafından çok beğenilmiş ve erişilmesi güç "Yıldızlar Korsanı" ile karşılaştım. Erişilmesi güç çünkü Türkiye'de sadece iki farklı yayınevi tarafından basılmış. İnternet üzerinden satın almak mümkün. Önce İngilizce bir elektronik kopyadan başlayıp sonra Türkçe'sini bulup oradan devam ettim. 

 
Okumadan önce kitapla ilgili biraz araştırma yaptım. Edindiğim bilgiler kitaba karşı merakımı daha da arttırdı. Birincisi konunun yazarın diğer kitaplarından farklı olması ikincisi ise başrolün Adrien Brody tarafından canlandırıldığı "The Jacket" filminin bu kitaptan esinlenmiş olması 'olasılığı' idi. 'Olasılığı' diyorum çünkü farklı kaynaklarda farklı bilgiler var bu konuda. Ben de kitabı okuduktan sonra kendim karar vermek istedim.



Yaşam savaşı ve mücadeleci ruhu yine kitabın satırlarına yerleştiren yazar bu sefer parapsikolojiyi konu olarak seçmiş.

Hikaye, bir ziraat mühendisi olan Darrel Standing'in ağzından anlatılıyor. Kızıl öfkesi yüzünden bir cinayet işleyip San Quentin hapishanesine düşen Standing, burada başına gelen talihsiz bir olay yüzünden ayrı bir hücrede tutuluyor ve 'ceket' ile cezalandırılıyor. Mahkumlara giydirilen bu ceket öyle sıkı ki tüm iç organları sıkıyor ve vücudu uyuşturuyor. Ceketin içinde transa geçen Standing önceki yaşamları içinde astral seyahatlere çıkıyor. Bu seyahatlerde baş kahramanın geçmiş yaşantılarından kısa öyküler anlatılıyor. Tabi ki bunların hiçbirisinde sıradan bir insan değil.  Fransız Kont Guilamme de Saint-Maure, Kore denizlerinde kaybolan denizci Adam Strang, Mountain Meadows soykırımında Jesse Fancher, Roma askeri olarak Kudüs te görevlendirilen İskandinav asıllı Ragnar Lodborg, Amerikalı denizci Daniel Foss. Bu karakterler arasında en sevdiğim Jesse iken beni en çok sıkan Adam oldu. Kitabın sonlarına doğru daha da eski çağlarda yaşamış olan Standing ruhunun ufak hikayeleri var. Yukarıdaki kitap kapaklarından  K Yayınlarına ait olanda (soldaki)  sanırım Daniel Foss resmedilmiş. Beyaz Balina Yayınevi'ne ait olanda ise Standing'in geçmiş yaşamlarında aşık olduğu kadınların da reenkarnasyon yaşamış olan aynı ruh olması durumu resmedilmiş olabilir.

Jacket filminin senaryosu Yıldızlar Korsanı'ndan alıntılanmışsa eğer senarist çok daha iyi bir iş çıkarmış.  Çünkü Darrel Standing konudan konuya atlayarak bölük pörçük bir hikaye sunarken filmde Jack Starks'ın nasıl öldüğünü bulmak gibi bir amacı var ve konu daha derli toplu.



Baş kahraman Standing reenkarnasyona gönülden inansa da günümüzde parapsikoloji sınır bilim olarak sayılıyor ve dünyada sadece birkaç üniversitede bilim dalı olarak okutuluyor. Dini inançların bazıları reenkarnasyona ılımlı bakarken bazıları da karşı çıkıyor. Sınır bilim konusundaki araştırmalar gelecekte bize inandırıcı kanıtlar sunabilir belki de.

Etiketler: , , , , , ,