Dresden Dosyaları Serisi

Yazının güncel yeri için...
http://www.kurgu-bilim.com/dresden-dosyalari-serisi/

İtiraf edeyim fantastik kurgu edebiyatıyla pek aram yok.
Aslında önceleri var gibiydi ama zamanla, yavaş yavaş soğudu aramız.
Zaman Çarkı'nın 9. kitabını okuduğum sıralarda Robert Jordan'ın vefatı beni derinden sarsmıştı.


Fantastik film izlemeyi okumaya tercih ederken, bilim kurgu okumayı da izlemeye tercih ediyorum.

Yine de, Jim Butcher'ın Dresden Dosyalarıyla karşılaştığımda raflarda, merakıma yenik düştüm. Aslında o sıralar gereksinimlerime de çok uyuyordu, kafayı fazla yormayan, fazlasıyla kolay okunan bir şeyler arıyordum. Sabun köpüğü gibi olmasının pek de bir önemi yoktu. Seriye beni ilk çeken neden de buydu. Diğeri ise arka kapaktaki tanıtım yazısının yani Harry Dresden'in Büyücü Kartvizitinin bana çocukluğumda çok severek izlediğim bir diziyi hatırlatmasıydı.

Harry Dresden
Büyücü
Kayıp eşyalar bulunur. Paranormal soruşturmalar.
Danışma. Tavsiye. Makul fiyatlar.
Aşk iksirleri, bitmek bilmez servetler ve çılgın partiler iş kapsamı dışındadır.

Melekler Şehri. 90'lı yıllarda yayınlanan, orjinal adı Shades of LA olan bir diziydi. (İMDB puanı 7.8 olarak verilmiş, hmmm :) ) Ölülerle iletişim kurabilen bir özel dedektif, her bölümde başka bir ölünün sorunuyla ilgileniyordu. Bazen bir cinayeti aydınlatıyor, bazen hırsızlıkları ortaya çıkarıyor, kayıp eşyaları buluyor, miras meselelerini çözümlüyordu. Yaşayan bir müşterisi pek olmadığından, ölüler de çoğu zaman ödeme yapamadıklarından genelde para sorunu yaşıyordu.



Dresden Dosyaları'nın kahramanı olan  Büyücü Harry Dresden de benzer şekilde, daha çok somut dünyaya ait davalarla değil de öbür dünyaya ait sorunlarla ilgilenen bir büyücü. Arada sırada aşk iksiri yaptırmak isteyenler, kendilerine yapılan büyüleri bozdurmak isteyen sıradan insanlar da uğramasa yaşamını sürdürecek kadar parayı hiç bulamayacak.

Harry Dresden, bizim gibi sıradan insanların, varlığından haberdar olmadığı büyücülerle, perilerle, iblislerle, trollerle, vampirler ve kurt adamlarla mücadele ediyor. Bir yandan da günlük ihtiyaçlarını karşılamak, kirasını ödemek, karnını doyurmak zorunda. Para kazanabilmek için ayrıca, zaman zaman FBI'a çözümlenemeyen doğaüstü durumlarla ilgili danışmanlık hizmeti de veriyor.

Çoğu zaman çalışmaktan duş almayı unutmuş, kokmuş, saçı başı keçe gibi olmuş ve darmadağınık, parasızlıktan bir süredir doğru düzgün bir şeyler yememiş ve hem evinden hem de bürosundan kirayı ödemediği için atılmak üzere yakalıyoruz onu. Kıvrak zekasıyla karmaşık problemleri çözebilmesi, çalışkanlığı artı yanlarıysa da genelde ukalalığı, sivri dilliliği, en korktuğu anlarda bile sergilediği kışkırtıcı tavırları ile karşısındakilerin sinirlerini fazlasıyla bozabiliyor.

Genelde aynı anda bir-iki değil üç-dört sorunla ve yaratıkla aynı anda mücadele etmek zorunda kalıyor. Ödünün koptuğunu iç sesinden duyabiliyoruz :) Bu arada "ay aç kaldı", "ay çok kirlendi", "ay yaralandı", "ay yine millete rezil oldu" diye acıyıp üzülüyoruz kendisine macera boyunca. Aslında, bu yönleriyle çok eğlenceli bir anti kahraman olduğunu söyleyebiliriz. Kitapların kapaklarındaki karizmatik tip yerine gözümüzde epeyce sarsak, şapşal ama sevimli bir tip canlanıyor.


Dresden Dosyaları'nın orjinal serisi 15 kitaptan oluşuyor ve ayrıca 2007 yılında mini dizi olarak televizyonda yayınlanmış. İMDB puanı 7.5.

Türkiye'de, İthaki Yayınlarından 4 cildi yayınlandı. Fırtına Büyücüsü, Hayalet Tehlikesi, Kurtadamlar ve Yaz Şövalyesi.  Ben şu anda Yaz Şövalyesi'ni okuyorum.

                          

                          

Yaz Şövalyesi kitabında, yaz perilerinin şövalyesinin öldürülmesinden kış perileri sorumlu tutuluyor, kış ve yaz perileri bu sebeple savaşa hazırlanırken, vampir meclisi de büyücü konseyine Dresden'in önceki kitaplardaki vukuatları nedeniyle savaş açmak üzere. Bu arada Dresden'in peşinde bir kiralık katil var. Kış perileri, masumiyetlerinin kanıtlanması için Harry'yi tutmak istiyorlar, ancak perilerle herhangi bir nedenle anlaşma yapmak çok riskli. Diğer bir tarafta da büyücü konseyinin bazı güçlü üyeleri Dresden'i vampirlere teslim edip savaştan kurtulmayı planlıyorlar. Yani, başı her zamanki gibi fazlasıyla belada.

Yaz Şövalyesinin, diğer üç kitaba göre temposunun düşük olduğunu, özellikle sonlarına doğru öykünün iyice durakladığını ve sıkıcı bir hale geldiğini söylemem gerek. Yine iyi bir başlangıç ve eğlenceli bir öyküye sahip.

Bu kitap elimdeyken, Diablo 3'ün Playstation 3 versiyonunun çıkması da benim için bir şans oldu. Diablo'yu Wizard'la oynuyorum ve Dresden'le birlikte ikisi çok iyi gidiyor. Bu kombinasyonu herkese tavsiye edebilirim :)






Etiketler: