Kurma Kız (The Windup Girl) - Paolo Bacigalupi

Yazının güncel adresi : http://www.kurgu-bilim.com/kurma-kiz-the-windup-girl/

Paolo Bacigalupi adlı Amerikalı yazarın Hugo, Nebula, Locus ödüllerini toplayan Kurma Kız romanı 3 haftadır elimdeydi.

Bayram tatilini fırsat bilip tamamlamayı başardım. Elimde bu kadar sürünmesinin nedeni, romanın konusuyla, anlatımıyla falan hiç alakalı değil. Hem yavaş bir okur olmamdan, hem de anlatımının gerçekçiliği nedeniyle kitabın boğucu atmosferinin aşırı empatik olan yapımın da etkisiyle üstüme üstüme gelmesinden kaynaklandı. Özellikle gece okuyup uyuduğumda, gördüğüm kabuslarıma iyi bir altyapı hazırladığını söyleyebilirim.
Zor bir romandı. Ama bir o kadar da başarılı, detaylı ve gerçeğe yakın bir kurguydu.

Huzurlu ve sakin bir Karadeniz kasabası olan memleketimde, ailemin deniz manzaralı evinin serin balkonu bu romanı okumak için İstanbul'dan çok daha uygun bir ortamdı diyebilirim. Nitekim büyük bir bölümünü de burada 2 günde tamamlayıverdim hemen.



Ve ormana bakan, kitaplarla dolu arka odada da hakkında yazmaya başladım :) (Sanırım burayı yine çok özleyeceğim)

Kurma Kız bir 23. yüzyıl distopyası. Küresel ısınma nedeniyle değişen dünya coğrafyasında tüm dengeler alt üst olmuş. Doğal besinler, karbon temelli yakıtlar tükenmiş. Genetik mühendislik ürünü sebze, meyve ve et üretimi başlamış. Enerji ise insan gücü ile üretiliyor. Yapay besin üreten kalori şirketleri, ürettikleri kısır tohumlarla ve zaman zaman dünyaya saldıkları virüslerden kaynaklanan salgın hastalıklarla dünyayı yöneten bir numaralı güçler haline gelmişler. Kalori şirketlerinin büyük ölçüde batılı olduklarını söylememe gerek bile yok sanırım. Ve sonunda onlara karşı koyabilen bir güç yükselmiş doğuda, Tayland. Hikaye baştan sona Tayland'da geçiyor.

Tayland'da, elinde silahlı güç bulunduran ve siyasi amaç ve hedefleri birbirinden çok farklı olan iki siyasi unsur bulunuyor.Çevre Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı.  İkisi de krallığın gücünü arkasına almaya çalışıyor. Ticaret Bakanlığı, farang adı verilen batılılarla ilişkilerini geliştirmeye çalışırken, Çevre Bakanlığı zamanında Tayland'ı salgınlardan korumasıyla güçlenmiş milliyetçi bir bakanlık ve ülkenin dışa açılımını desteklemiyor.

Kurak bir iklim, kıtlık, salgın hastalık korkusu gibi etkenlerle birlikte sürekli tetikte bekleyen bir darbe tehdidi içerisinde hikayenin akışını beş ayrı birbirinden çok farklı konum ve özelliklerdeki karakterden öğreniyoruz.



Anderson, aslında bir kalori şirketi ajanı. Ancak Tayland'a kalori şirketlerinin temsilcilerinin girmeleri yasak olduğu için, enerji depolayan kurma yayları üreten bir fabrikanın müdürü kılığına girmiş. Tayland'ın tohum deposuna ulaşmanın yollarını arıyor.

Hok Seng, Anderson'ın fabrikasında çalışan bir göçmen. Önceden Malezya'da ticaret yapan zengin bir Çinliyken, Yeşil Bandanalılar adı verilen Müslüman grubun hakimiyeti ele geçirip, Çinlileri öldürmeye başlamalarıyla birlikte ülkeden kaçmayı başaran şanslı biri. Eski güçlü konumuna tekrar ulaşmak için her şeyi yapabilecek psikolojiye sahip. Çevre Bakanlığının silahlı gücü olan Beyaz Gömlekliler bu tarz göçmenlere karşı hoş görülü olmadıkları için onlardan sakınmak durumunda kalıyor.

Caydi, Beyaz Gömlekli bir başkomiser. Önceki kahramanlık dönemlerine rağmen son yıllarda yozlaşan Beyaz Gömleklilerin yozlaşmamış nadir üyelerinden biri. Bir kaplan, gençliğinde şampiyonluklar kazanmış bir dövüşçü. Ticaret Bakanlığının fazlasıyla başını ağrıtan eylemlere imza atarak, Çevre Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı arasında zaten gergin olan ipleri kopma noktasına getiriyor. Göçmenlere, faranglara, yeni insanlara karşı aşırı sert ve taviz vermez yaklaşımlarını göz ardı edersek, kitapta iyiye en yakın karakterin Caydi olduğunu söylebilirim.

Kanya, Caydi'ye bağlı çalışan kadın komiser. Kitabın ilk yarısında fazla dahil olmasa da sonraları Kanya büyük önem kazanıyor. Gizemli noktalar hakkında açık vermeden Kanya hakkında bahsetmek biraz zor..

Emiko, kitaba adını veren kurma kız. Yani Japon genetik mühendislik ürünü bir Yeni İnsan. Tayland'da bulunması yasak, Beyaz Gömlekliler tarafından yakalanması demek öldürülüp gübre haline getirilmesi anlamına geliyor. Tamamen insanlara hizmet etmek için yaratılmış ve eğitilmiş, hep ikinci sınıf olmaya alışmış. Vücudu ona hep köstek olmuş, gerçek insan olmadığının anlaşılması için robotsu hareket etmesi sağlanmış, kısır olarak imal edilmiş. Başkaları biraz sorgulasa da özellikle Beyaz Gömlekliler onların ruhları olduğuna inanmıyor. Ancak biz hikayenin bazı bölümlerini ondan dinlerken, duygularına, acılarına şahit olurken aslında insanlardan farkı olmadığını görüyoruz.

Son sıralarda yükselişe geçen distopya türünün, klişelerden uzak, çok başarılı bir örneğiydi Kurma Kız.
Keyifli okumalar,

Etiketler: ,