Denizatı Vadisi - Selim Erdoğan


Denizatı Vadisi’nin ilk baskısı, Nota Bene yayınları tarafından 2012’de yapılmış. Kitabın tanıtımında, Denizatı Vadisi'nin yazar Selim Erdoğan’ın ilk romanı olduğu yazıyor . İlk roman için fazla iyi değil miydi diye düşündürdü beni. Gerçekten bir başlangıç olamayacak kadar ustaca yazılmış bir roman.


Geleceğin dünyası suç ve ceza açısından ele alınıyor. Suç, suçlu, ceza gibi sözcüklerin ortadan kalmış olduğu bir dünyada geçiyor olay. Bir yandan önemli kuralları ihlal etmiş olan üst düzey yönetici konumundaki bir bilim adamının yargılanışını ve alınan karar sonucunda gönderildiği Denizatı Vadisini aramasını, keşfetmesini anlatırken, bir yandan da sözcüklerin ortadan kalkmasının kavramları da ortadan kaldırıp kaldırmayacağı sorgulanıyor.  İlk başta ideal ve adil gibi görünen bu dünya bir süre sonra paranoyaları besleyen, kısırdöngüsel bir distopyaya  dönüşüyor.


Tartışılan ölümsüzlük konusunun dünyayı ekolojik, sosyal ve siyasal olarak nasıl etkileyeceği, geleceğin dünyasındaki cezalandırma sistemi gibi kitabın ana temasını oluşturan konular çok yeni olmasa da başarılı ve farklı bir yorumla işlenmiş. Özellikle baş kahramanın Denizatı vadisine ulaşması için bırakıldığı tüneller sistemi fazlasıyla detaylı ve  başarılı bir kurgu.

Yazarın tarzını Philip K. Dick’e benzettim. Özellikle Gökteki Göz ve Mars’ta Zaman Kayması romanlarındaki paranoyak atmosferi hissettim okurken. Benim gibi fazla empati kuran insanlar için okuması yer yer zorlayıcı bir eser ama zorlaması sevmeme engel olmadı.



Yazarın yeni romanı "İkibinseksekdört" ü okumak yeni hedefim :)


İyi okumalar,


Not: Yazarın roman hakkında verdiği röportaja bu linkten ulaşabilirsiniz..

Etiketler: , ,